مصطفی حاجی آقایی کشتلی*، عبدالرضا حمدی اصل
سابقه و هدف: بسیاری از صاحب­نظران و محققان، فرهنگ سازمانی را به عنوان منبعی از مزیت رقابتی مورد مطالعه قرار داده­اند. همچنین از مدت­ها پیش، تأثیر فرهنگ سازمانی بر اثربخشی، یکی از مهمترین شاخصه­های عملکرد سازمان بوده است. پژوهشگران زیادی در این عرصه تلاش نمودند. از آن میان، دنیسون، جهت سنجش تأثیر فرهنگ سازمانی بر اثربخشی، مدلی ارائه نمود که بنام خود او نام­گذاری شد. این مدل از معتبرترین الگوهای پیمایش فرهنگ سازمانی است.
مواد و روش ­ها: در این مقاله، تأثیر فرهنگ سازمانی بر اثربخشی را در اداره آزمایشگاه شرکت پالایش نفت آبادان بعنوان جامعه مورد آزمون، بررسی خواهیم کرد. بدین منظور، فرهنگ سازمانی و ویژگی­ها و شاخص های آن را به عنوان متغیر مستقل و اثربخشی را به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفتیم. سپس به وسیله پرسشنامه مدل فرهنگ سازمانی دنیسون، به جمع­آوری داده­های مورد نیاز از جامعه آماری پرداختیم. داده­ها توسط نرم افزارهای SPSS20 و  AMOSتجزیه و تحلیل گردید.
یافته­ ها: نتایج، گویای این مطلب بود که بعضی از شاخص­های فرهنگ سازمانی در اداره آزمایشگاه شرکت پالایش نفت آبادان ارتباط معناداری با اثربخشی ندارند، اما هر چهار ویژگی تشکیل دهنده فرهنگ سازمانی (درگیرکارشدن، یکپارچگی، سازگاری، مأموریت) با اثربخشی ارتباط مثبت و معنادار دارند.
 استنتاج: در این تحقیق فرهنگ سازمانی با اثربخشی ارتباط مثبت و معنادار دارند. همچنین پیشنهادها و راهکارهایی جهت افزایش فرهنگ سازمانی و در نتیجه افزایش اثربخشی را در اداره آزمایشگاه شرکت پالایش نفت آبادان ارائه شده است.
واژه‌های کلیدی: فرهنگ سازمانی، بهره وری، مدل دنیسون، آزمایشگاه شرکت پالایش نفت آبادان
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مدیریت دولتی
دریافت: 1396/7/4 | پذیرش: 1396/8/16 | انتشار: 1397/4/16

The Relationship between Organizational Culture and Impact in the Laboratory of the Abadan Oil Refining Company Using the Denison Model. JPE 2018; 4 (10) :43-55