طاهره سازمند ، حسن صالحی ذلانی* ، حمیدرضا مسافری قمی‌کلائی ، غلامرضا پرکان ، ارسطو گوران اوریمی ، مهدی احمدی پناه
سابقه و هدف: هدف این پژوهش، بررسی تاثیر برنامه عملیاتی مشترک وزارت بهداشت بر بهره‌وری سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران است. اهداف جزئی آن نیز به بررسی تاثیر برنامه عملیاتی مشترک وزارت بهداشت بر مولفه‌های بهره‌وری (مشارکت کارکنان، رضایت و انگیزش کارکنان، بازخورد عملکرد، همکاری و حمایت سازمانی، آموزش کارکنان و اثربخشی و کارایی سازمانی) می‌پردازد.
مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر کاربردی است و چگونگی گردآوری داده‌ها، توصیفی و پیمایشی است؛ همچنین از جنبه زمانی، مقطعی و از نگاه نوع داده‌ها، کمی به شمار می‌رود. جامعه آماری پژوهش به تعداد 102 نفر را کلیه  کاربران سامانه برنامه عملیاتی مشترک وزارت بهداشت در ستاد دانشگاه علوم پزشکی مازندران تشکیل می‌دهند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 82 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. جمع‌آوری داده‌ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته بهره‌وری انجام گرفت. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان فن و پایایی پرسشنامه‌ها نیز از روش آلفای کرونباخ تحصیل شد. داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و آزمون های تی استیودنت، آنالیز واریانس و آنالیز واریانس با اندازه‌های مکرر در سطح معناداری 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد اجرای برنامه عملیاتی مشترک وزارت بهداشت بر بهره‌وری سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاثیر مثبت داشته است. همچنین از بین مولفه‌های بهره‌وری سازمانی، اجرای برنامه عملیاتی مشترک  وزارت بهداشت بر مولفه‌های مشارکت کارکنان،  بازخورد عملکرد، آموزش کارکنان و اثربخشی و کارایی سازمانی تاثیر مثبت داشته است اما بر مولفه‌های رضایت و انگیزش کارکنان و همکاری و حمایت سازمانی تاثیری نداشته است.
استنتاج: امروزه سازمان‌هایی در مسیر رشد و پویایی موفق خواهند بود که با رویکرد مشتری محوری به دنبال کیفیت و بهره‌وری باشند. همچنین دو رکن اصلی  برنامه‌ریزی نیز افزایش کارایی و اثربخشی است. لذا می‌توان ادعا کرد که این دو واژه (بهره‌وری و برنامه‌ریزی) در تعامل نزدیک با یکدیگرند.

واژه‌های کلیدی: برنامه عملیاتی مشترک، وزارت بهداشت، بهره‌وری، دانشگاه علوم پزشکی
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مدیریت آموزشی
دریافت: 1401/10/21 | پذیرش: 1402/12/5 | انتشار: 1402/12/10

Sazmand T, Salehi zalani H, Mosaferi Ghomi Kolaei H R, Parkan G, Ghoran Orimi A, ahmadipanah M. Investigating the impact of the joint operational program of the Ministry of Health(HOP)on organizational productivity in Mazandaran University of Medical Sciences and Health Services. JPE 2024; 10 (18) :1-23